Banii n-aduc fericirea, nici cultura!

Indiscutabil, bugetul pentru activitățile intitulate generic de cultură a crescut în ultimii ani în Arad. Păcat că nu se vede asta și în realitatea concretă din oraș. Cu alte cuvinte, degeaba s-au alocat mai mulți bani „pentru cultură” din 2012 încoace dacă asta nu se vede în calitatea (ridicată a) actului de cultură din urbe.

Pentru o analiză eficientă este bine să vedem de unde am plecat și unde am ajuns, precum și din ce cauză s-a ajuns la o asemenea contra-performanță în ceea ce privește cultura în Arad.

În anul 2012 au loc alegeri locale și se constituie o nouă majoritate în Consiliul Local (formată din PDL, UDMR și PPDD). De atunci începe treaba pentru a duce cultura arădeană pe culmile gloriei naționale și internaționale. Doar pentru că în 2012 nu aveam un Centru de Cultură la nivelul municipiului, nu înseamnă că administrația locală nu finanța activități de cultură. Cum aflam și cu ocazia numirii directorului-adjunct al CMC, noua instituție nu reinventează roata, ci continuă lucrările Biroului Activităţi Culturale din cadrul Primăriei Arad. După eforturile dirijate de primar înspre desființarea Casa de Cultură a Municipiului, era simțită nevoia existenței unei instituții de acest gen în oraș, mai ales în contextul participării la competiția Capitală Culturală Europeană 2021 (participare anunțată în 2013).

TOP 3 asociații care au primit bani de cultură în 2012 de la Primărie:

  1. Asociaţia Culturală „Aradul Literar” 28.000 RON
  2. Asociația „Maris” 22.000 RON
  3. Asociaţia Terra Nobilis 20.000 RON

Asociația Aradul Literar (CUI 26803925) a fost înființată în aprilie 2010 și se ocupă în principal cu editarea de cărți. Poate de aceea are și același număr de telefon și adresă ca și Editura Mirador SRL (CUI 28003660). Sperăm doar că ONG-ul nu este o supapă pentru editură și invers. Altfel s-ar cam certa cu legislația în vigoare. În sesiunea a 2-a a proiectelor de cultură din 2012, proiectul asociației („Arad – monografie în imagini”) poate justifică fondurile alocate, dar legătura cu Editura Mirador ar fi putut să ridice semne de întrebare pentru cei care au aprobat direcția fondurilor. Nici măcar nu trebuiau să ceară asistența unor dectivi, o simplă căutare pe Google le-ar fi indicat cele prezentate mai sus.

Asociația Maris (CUI 28270802) a luat banii din bugetul local și a făcut un proiect de aducere în prim-plan al științei, prin „realizarea unor materiale extracurriculare”. Astfel, îl puteți vedea pe Paul Albu, vechiul purtător de foarfeci pentru Nicolae Ioțcu (foto jos), cum ajunge în bibliotecile unităților de învățământ din Arad. La lansarea de carte acesta a declarat că speranța lui este ca „acest proiect să fie dezvoltat în viitor în rândul altor științe, bineînteles cu ajutorul și implicarea cadrelor didactice de la mai multe discipline”. DA! Călcați pe ea de piață liberă și meritocrație, n-avem nevoie de așa ceva în cultură, darămite în educație sau știință.

inaugurare centrul județean de voluntariat Arad
Inaugurare centrul județean de voluntariat Arad

De Terra Nobilis poate ați mai auzit. Asociația, mai exact proiectul „câștigat” de acest ONG la Ministerul Mediului, l-a făcut pe consilierul PDL Glad Vargarenunțe la funcția din Consiliul Local Municipal. Mai târziu, bârfele s-au adeverit, iar motivul real pentru care acesta își dăduse demisia din CLM nu era cel de a controla cheltuilile (din calitatea de membru fondator și parte din echipa de management) din proiectul cu care președintele asociației respective s-a cam dat de gol în comentarii cu cetățenii curioși, ci cel de a ieși din starea de incompatibilitate în care se afla când ANI i-ar fi trimis o notificare. Ce credeți – proiectul „Aradul Cultural, tinerii din Centrul Judeţean de Voluntariat spun da instituţiilor de cultură din Arad” a meritat 200 milioane lei vechi? Ați văzut efectul acestor fonduri în planul local al culturii?

FOTO: aradon.ro
FOTO: aradon.ro

Dincolo de faptul că Centrul Cultural Municipal Caracal împlinea 59 de ani când în septembrie 2014 se înființa Centrul Municipal de Cultură Arad, merită să vedem cum a îmbunătățit instituția aceasta procesul de alocare al fondurilor. În fond sunt cam aceeași oameni ca cei din 2012, dar acum aveau mai multă aparatură, asistenți și desigur mai mulți bani la dispoziție. Apelăm din nou la Google și găsim rezultatele din sesiunea a 2-a a proiectelor de tineret din 2015. În anul de grație în care cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 era în toi, iată cum arată TOP 3 al destinatarilor fondurilor publice pentru cultură:

  1. Asociația Centrul de Excelență 58.370 RON
  2. Asociația City Guide 52.780 RON
  3. Asociația Majestic Arad 28.820 RON

Despre așa-zis Centrul de Excelență aflăm din presa locală că este înființat tot de Glad Varga, care îi oferea primarului Gheorghe Falcă cu prilejul Galei Voluntarilor 2013, ocazia de a se întreba ipocrit și retoric „cum ar arăta orașul nostru, țara noastră, dacă unii dintre noi am oferi câte ceva comunității”. Pentru cursurile prin care cei interesați aveau să devină lideri (la fonduri locale?), asociația a primit din banii arădenilor aproape 13.300 EURO, deși ceruseră inițial 16.000 EURO. Diferența era probabil de ochii lumii.

Locul 2 ne spune mai multe despre mersul fondurilor pentru cultură în Arad. Asociația City Guide a fost înființată și înregistrată în 19 martie 2015, cu doar câteva luni înainte să primească banii de la Centrul Municipal de Cultură. Sediul este localizat pe strada Episcop Roman Ciorogariu. În mod cu totul întâmplător (?!) același sediu îl are și Asociația Centrul de Excelență și ce să vedeți – aceeași zi de înregistrare: 19 martie 2015. Putem liniștiți să-l notăm în top pe Glad Varga cu sumele ambelor organizații: 111.150 RON / 25.300 EURO, nu?

Asociația Majestic (CUI 34273463) este și mai precoce decât cele de pe primele locuri. Înființată în 25 martie 2015, nu are nimic înainte (și nimic după de altfel), ca proiect cu vizibilitate în comunitate. Pare că a fost înființată tocmai pentru proiectul „Să ne dezvoltăm personalitatea”. Cu toate acestea, Centrul Municipal de Cultură le-a oferit aproape 30.000 RON fără să aibă nicio mustrare de conștiință. La o căutare pe internet, găsim ceva despre acest proiect pe website-ul arq.ro. Nimic pe altundeva despre un proiect care costă 6.500 EURO din bani publici. Ăsta da impact pentru cultura locală.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s