Vezi AICI de ce ARAD NU avea sanse la titlul de Capitala Culturala Europeana

Raspunsul scurt este Falca. Raspunsul lung arata ca din cauza administratiei conduse de Gheorghe Falca, incepand cu anul 2004, actul cultural independent si-a pierdut din forta pana a disparut complet.

Se poate vedea cu ochiul liber ca in prezent, orice misca in materie de cultura in Arad, se face sub ordin politic, sub atenta supraveghere si doar cu girul primarului in functie. Desigur, e vorba de miscari ce implica mai mult de 5-6 oameni, cultura de masa cum ar veni, si nu cea de apartament cu prietenii. Si cea mai recenta manifestare cat de cat independenta, cea de la fosta fabrica Teba, s-a terminat cand Falca a zis stop-joc la sfarsitul acestei veri. Chiar daca oamenii care au oferit locatia pentru multe evenimente care nu erau sprijinite politic (dar acceptate de politic) au dat asigurari contractuale chiar ca spatiul va putea fi folosit inca cativa ani. Dar primarul s-a razgandit, odata cu apropiatele alegeri parlamentare, si a vrut el ceva, s-a suparat ca nu a primit si gata cu actul de cultura de la Teba.

Nu e singurul exemplu de astfel de… desfiintare a actelor de cultura independente. Merge in paralel cu desfiintarea oamenilor independenti de ordinele politice ale lui Falca. Este si cazul lui Ovidiu Balint, director la Casa de Cultura a Aradului. Dupa ce nu a reusit sa-i subjuge evenimentul cultural de succes, Festivalul de Teatru Underground, primarul a decis prelularea proiectului de catre un om de-al sau. Dupa ce Balint a inceput sa nu mai raspunda la comenzi, Falca a decis administrativ destituirea acestuia de la Casa de Cultura. E si mai evidenta tentativa primarului de a controla politic tot cand vedem ca in 2008 Balint prelua sub institutia pe care o conducea toate evenimentele cu iz electoral, cum sunt Zilele Aradului, beneficiind in acest sens de multi bani.

falca-tun-milioane-specialarad
FOTO: specialarad.ro

Degeaba a existat o petitie pentru a impiedica preluarea politica, nu a contat destul de mult pentru aradeni. Nu a fost vreun protest. Nu s-a aruncat nimeni de pe Teatrul Vechi. Pentru ca Falca a decis sa desfiinteze nu numai pe director, ci intreaga Casa de Cultura, odata cu o asa-zisa restructurare pe fondul crizei. Asta presupunea printre altele si desfiintarea corului de la Filarmonica, chiar daca acesta era invitat la festivalul George Enescu. In 2010 roiau asociatiile sa salveze cultura. Singurul loc unde se auzea de Capitala Culturala Europeana era probabil spitalul de nebuni de pe Goga. Prin 2011 s-au trezit si adversarii politici ai lui Falca, si au cerut cuiva, oricarui aradean interesat, sa salveze Teatrul de Marionete.

Mai are rost sa spunem ca Teatrul de Marionete a fost desfiintat? Ca nu a distrus nimeni cladirea, ci doar s-a reorganizat, asa cum se scuza Falca, stie deja toata lumea. Ramane doar scris in hotararea consiliului local (la articolul 6) ca  „personalul institutiei desfiintate se preia de catre Teatrul Clasic”. Din nou, nimeni nu s-a legat cu sforile de intrarea marionetelor. Cui ii pasa atunci de cultura?! Cine stia ca Falca va propune peste nici 4 ani ca Arad sa devina Capitala Culturala Europeana? Falca sigur nu!

falca-supermaraton-2016
FOTO: Ciprian Hord

Si asa ajungem chiar in anul 2016, cand trebuia sa se depuna dosarul de candidatura, sa aratam frumos in fata juriului. Si cum sa faci mai usoara decizia celor din juriu decat cu pastrarea in functia de director a unui individ clar deranjant pentru imaginea culturala a orasului, reusind sa puna Aradul pe harta subculturii Romaniei! Dupa ce am vazut ca pentru a da la o parte un om care nu mai raspundea la ordine politice, primarul a fost in stare sa desfiinteze intreaga institutie, Falca a demonstrat ca il poate tine in brate pe Vacean 5 ani de zile chiar daca artistii si toata lumea de cultura din oras s-au oripilat si au protestat impotriva unui astfel de individ. Primarului nu-i pasa. A mai facut o aroganta. Pac-pac!

Timisoara a castigat titlul pe merit. Poate a ajutat-o ca nu a avut un primar obsedat de control politic ca Falca. Sau ca timisorenii si-au schimbat primarul dupa multi ani de zile, oferind un suflu nou orasului. In Arad, intitiativele independente sunt desfiintate direct sau indirect, iar cele politice sunt bine remunerate, bine promovate si bine planuite. Dupa aflarea vestii, Falca s-a laudat pentru viziunea sa magistrala in sprijinirea candidaturii Timisoarei. La cum a desfiintat cultura in Arad, pas cu pas, merita un premiu din partea administratiei de pe Bega. Pana la urmatorul titlul de Capitala Culturala Europeana, sa cante lautarii…

gheorghe-falca-marius-buga

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s