Ministrul Culturii in conflict de interese?

Pe site-ul TVR a aparut o stire conform careia „Corina Suteu este pe cale sa demisioneze din functia de ministru al Culturii”. Era de bun-simt sa se petreaca acest lucru dupa esecul campaniei de strangere de fonduri pentru „Cumintenia Pamantului”, unde s-au strans putin peste 1 milion euro din ceea ce trebuia sa coste 5 milioane. Dar Guvernul Ciolos a cheltuit pana la urma 11 milioane euro pentru achizitionarea operei de arta a lui Brancusi, reusind astfel sa starneasca suspiciuni de fapte penale!

dacian-ciolos-corina-suteu-cumintenia-pamantului-brancusi

Tot in acest timp s-a incheiat si editia 2016 a festivalului de film documentar din Arad, o editie care ne-a reamintit ca Ministrul Culturi, Corina Suteu, a stat la baza acestui eveniment. Cum intocmai a descris directoarea tanarului Centru Municipal de Cultura, Daniela Padurean – Andreica, institutia pe care o conduce si-a inceput activitatea in 2014 cu exact acest festival. Doi ani mai tarziu, festivalul ocupa o buna parte din oferta culturala de toamna dar si din mass-media locala, Jurnal Aradean publicand aproape un sfert din numarului unui ziar dedicat acestui eveniment intr-un „supliment de cultura” care il infatiseaza pe prima pagina si pe primarul Gheorghe Falca. Chiar daca FARAD nu inseamna Falca ARAD ci Film si poate… Fonduri. Pentru ca, vorba altui initiator al Festivalului, Mihai Chirilov, nimic nu e gratis, prin urmare „Multumiri sponsorului nostru BRD!”.

farad-2016-centrul-municipal-de-cultura-film-etc
Daniela Padurean – Andreica, Mona Nicoara, Mihai Chirilov

Revenind la ministrul Corina Suteu, nu ar trebui sa ne ingrijoram de soarta domniei sale. E drept ca in vara cand a venit la Arad a spus ca nu stie ce se va intampla cu banii colectati de la populatie daca nu se vor strange cele 6 milioane de euro necesare pentru cumpararea „Cuminteniei”, neavand asadar un plan de rezerva. In caz personal, doamna Suteu s-a aratat mai grijulie, pentru ca inainte de a avea un loc in Guvern (secretar de stat sau ministru), a stiut exact ce se intampla cu banii pe care ii incaseaza. Pentru ca asa cum scrie in declaratia de avere, Asociatia Film ETC. (CUI 30782707, fara activitate economica) o remunereaza foarte bine, mai exact cu 5.215 RON brut pe luna. Mai poate alt ONG-ist sa se laude cu un salariu de peste 1.000 EURO in Romania?

corina-suteu-declaratie-interese-februarie-2016

Unul dintre asociati, Mona Nicoara, descria intr-un interviu interactiunea dintre Asociatie si nivelul local:

„Noi am venit pe acest fond cultural solid. Și când zic „noi” mă refer la Romanian Film Initiative / Asociația Film ETC. (Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu), care a fondat fARAD-ul în 2014, cu sprijinul Centrului Municipal de Cultură, sub patronajul Primăriei din Arad, și în parteneriat cu 111 Film, care se ocupă de partea de producție. (…) Apoi, există deja un soi de bulă socială locală în jurul festivalului, în care se adună nu doar lumea de film, dar și tineri scriitori, designeri, bloggeri etc. Ne ajută și faptul că lucrăm cu mulți creativi din Arad — și că ne place să bem seara după proiecții împreună.”

film-etc-about-website

De ce e relevant sa cunoastem interactiunea cu nivelul local?

Doamna Suteu ar fi zis in vizita ei: „Mi s-a parut ca exista aici, ca vibreaza aici, un potential extraordinar. Parerea mea este ca Aradul a evoluat in ultimii ani din punct de vedere al strategiei culturale cu totul si cu totul remarcabil. (…) O fraza a anilor ‘90 este: Gandeste global, actioneaza local.” Si tocmai asta a facut doamna Suteu. Chiar daca asociatia are sustinatori de ordinul miilor de dolari (conform cu ce este scris pe website-ul lor), ONG-ul care ii asigura un venit lunar comparabil cu cel al unui secretar de stat, s-a implicat in multe activitati la nivelul unui municipiu relativ mic, cum este Aradul. Dar pe langa berea amintita, se impart si bugete serioase. Desi infiintata recent (octombrie 2012), asociatia cu pricina este bine venita de catre Primaria Arad, cu care ONG-ul nu face doar festivalul de film documentar, dar si alte evenimente, cum ar fi „Weekend de film la Cinema Arta”.

12002220_536741949816350_4995757734677983872_n

Vizita cu mult fast in Arad din vara s-a lasat nu doar cu vorbe strategice ci si cu un acord de colaborare intre Ministerul Culturii si Primaria Arad. „Din acest punct de vedere, pentru mine, ca Ministru, este o bucurie și în același timp, un lucru natural că primul acord între Ministerul Culturii și un oraș din România în materie de cultură, în marele program Orase Europene, îl semnăm cu Aradul”, a declarat doamna Suteu. Natural in sensul unei colaborari dezvoltate incet (si costisitor?) din 2014 prin intermediul ONG-ului Film ETC. cu Primaria Arad? Jurnalistii prezenti la discurs nu au intrebat. Asa ca ramanem cu arhiva. Si cu documentele semnate si asumate public si juridic.

corina-suteu-si-falca-iulie-2016
Daniela Padurean – Andreica, Corina Suteu, Calin Bibart, Gheorghe Falca

La obiectul colaborarii, prezent in protocolul semnat de ministrul Suteu si primarul Falca – Anexa la HCLM 236 din 18.07.2016 – se precizeaza la articolul 2, punctul h, litera 4 „revitalizarea cinematografului Arta”, ca una dintre cele 4 directii propuse de Minister in programul Orase Europene. Mai mult chiar, (la articolul 5.2, litera e) Ministerul „se angajează să pună la dispoziţia Municipiului Arad gratuit, la cerere şi în funcţie de programare, săli şi spaţii din cadrul Ministerului Culturii în vederea organizării de către Municipiul Arad de evenimente culturale şi conexe, expoziţii etc. care nu contravin misiunii ministerului şi sunt în acord cu valorile promovate de acesta.”.

cinema-arta

Daca doamna Suteu ar fi fost constienta sau sensibila la cele petrecute in Arad de-a lungul timpului, dar si la ce prevede legislatia in vigoare, nu ar fi semnat acte ce aduc mai mult a afaceri imobiliare ci ar fi tras la raspundere (macar moral daca nu juridic) lipsa de implicare a Primariei. Deoarece, conform cu ce scrie in Legea 303/2008, odata cu trecerea cinematografelor in patrimoniul administratiei locale, aceasta ar fi trebuit sa aiba grija ca in acele spatii sa se continue difuzarea filmelor. Pentru ca in legea mai-sus mentionata sta scris foarte clar, in Art.II:

  1. Pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultura, autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa asigure, pentru o perioada de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesara, difuzarea de film cinematografic – cu prioritate a acelor productii cinematografice realizate in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 39/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 328/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte activitati culturale.

  2. Consiliile locale sunt obligate ca in termen de maximum 4 ani sa asigure prin investitiile necesare reabilitarea, dotarea si modernizarea salilor si gradinilor de spectacol cinematografic preluate.

  3. In cazul in care se constata nerespectarea de catre reprezentantii autoritatilor administratiei publice locale a obligatiilor ce le revin, conform protocoalelor de preluare incheiate, precum si conform prevederilor prezentei legi, Ministerul Culturii si Cultelor va initia procedurile necesare pentru trecerea respectivelor imobile din domeniul public local in domeniul privat al statului.

Daca punctul 7 a fost respectat, cinematograful Arta fiind renovat in 2014, punctul 6 este tratat cu iresponsabilitate. Abia in bugetul din 2016 (!) apar sume destinate eforturilor de a obtine licente de difuzare a filmelor, cu toate ca inca din 2013 s-a anulat OUG 47/2011 a lui Boc prin care colegul de partid al lui Falca incerca sa-i scape de raspundere culturala pe primarii care nu s-au ocupat de toate obligatiile care le reveneau. Cu alte cuvinte, administratia locala s-a grabit (in Iasi spre exemplu de-abia in acest an se judeca in instanta acest lucru) sa preia niste locatii foarte bune din punct de vedere imobiliar, dar nu a mai reusit sa le redea functionalitatea culturala. Mai ales ca la Arta rulau filme saptamanal inainte de inchidere si preluare!

prezenTrecut

In acest an, tema editiei aleasa de organizatorii FARAD a fost „prezenTrecut”. Sa privim prezentul prin prisma si in intelegerea trecutului. Asadar, in prezent, ministrului Corina Suteu i se cere demisia de catre un numar mare de regizori, scenaristi, actori, producatori: „58 de cineasti au semnat o scrisoare deschisa adresată premierului Dacian Ciolos prin care îi cer să o demită pe Corina Suteu din functia de ministru al Culturii pentru incercarile sale repetate de a modifica legea cinematografiei intr-un mod abuziv doar pentru un anumit grup, ignorând opinia breslei.” Aflata la a doua incercare de a modifica legea, Suteu este acuzata ca „a lucrat împreună cu un grup de oameni, aleşi pe criterii necunoscute de ei, pentru a pune la punct ordonanţa. Doar că proiectul nu a fost adus la cunoştinţa breslei şi nici a Centrului Naţional al Cinematografiei”. Regizorul Comeaga declara chiar ca „ne intoarcem la comunism”, iar un fost secretar de stat demis la sfarsitul lui 2015, actorul Bogdan Stanoevici, dezvaluie ca Ministrul Suteu face abuzuri, iar in spatele ei s-ar afla interese nelegitime: „Deci NIMIC, absolut NIMIC nu justifică “urgența” adoptării acestei ordonanțe. Mai ales ca dincolo de aberațiile pe care le conține si felul in care este facuta “cu dedicație”, aceasta OUG, nici un singur articol, nu are aplicabilitate imediată. Pentru ca nu există de fapt nici o URGENȚĂ. Exista doar interese financiare URGENTE… pentru un grup…

corina-suteu-si-falca-iulie-2016-acte
Corina Suteu, Gheorghe Falca

La Arad nimeni nu a semnalat abuzul. Chiar daca sunt destui oameni de cultura sau macar cei care lucreaza in cinematografie, recunoscuti pentru reactiile in alte situatii civice, care ar fi putut ridica un semnal asupra atitudinii netransparente, acest lucru nu s-a intamplat. Sa se datoreze tacerea sau lipsa de reactie suportului financiar oferit de Centrul Municipal de Cultura in realizarea unor productii de film scurt metraj, cum ar fi „Veghe” de Titus Muntean?

monitorul-cultural-comentariu-fb
*comentariu pe pagina de facebook Monitorul Cultural*

Citim si analizam toate aceste interese. Si nu putem sa nu observam sensibilitatea doamnei ministru pentru (fondurile din) Arad. Adaugam la suspiciunea privind „Cumintenia Pamantului” urmatoarea intrebare:

Avand in vedere fondurile primite de la Primaria Arad prin Centrul Municipal de Cultura (CMC) de catre Asociatia Film ETC, respectiv salariul primit de acolo, nu a fost cumva doamna ministru Corina Suteu in conflict de interese cand a numit-o pe doamna Ramona Cretu (fost director-adjunct la CMC) in pozitia de secretar general adjunct al Ministerului de Cultura, precum si cand a acordat privilegii administratiei locale in locul sanctiunilor cum ar fi prevazut legislatia in vigoare?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s