Cu cinematografele la produs

Ce faceți cinefililor? V-ați înghesuit la film pe gratis? După cum arată pozele, nu prea. Și cei care ați fost, voi vă știți deja cu organizatorii și mânuitorii banilor din Arad.

cinema la produs sala arta

Cu jumătate de gură, fără conferințele de presă auto-laudative cu care a obișnuit, Primăria anunță că va ieși cu cinematografele la produs … bani. Păi nu? Că de aia există cinematografe, ca să scoți biștari frumoși din închirierea lor la unii și alții care nu ar avea neapărat legătură cu producția sau distribuția culturii.

cinema dacia arad odata

Comentariile de la colțul străzii, în special colțul de la Gionelli sau în față la recent-revonata Libelula, încep să acuze bisericile neoprotestante că pun mâna și pe restul de cinemateci. Îi poți învinovăți să creadă asta când în locul cinematografului Dacia sau Mureșul, unde în anii 90 arădenii se holbau la bogăția și violența hollywoodiană, astăzi mai fac figurație doar pastorii cu darul vorbăriei?

Oficiosul local a anunțat că „există șansa ca organizațiile neguvernamentale și organizatorii de evenimente să înceapă să utilizeze aceste spații cu potențial ridicat la nivelul la care ar merita să fie folosite”. Păi care organizatori de evenimente, că cei mai mulți de acest gen în Arad fac nunți și botezuri? Să ne așteptăm la sarmalele ridicate la rangă de artă, servite frumos pe scaunele proaspăt retapițate din cinema Arta?

3 cinematografe, 4 săli de proiecție și 2 grădini de vară

Aceasta este oferta cu care Primăria Arad iese la produs venituri pentru bugetul local, în domeniul cultural-imobiliar, desigur. Totalizând aproape o mie de locuri, „tarifele de închiriere ale acestora diferă în funcție de numărul estimat de ore de închiriere şi gradul de utilizare din prezent”. Dar care grad de utilizare, că în prezent numai Centrul Municipal de Cultură mătură praful prin aceste locații?!

cinema la produs proiect hotarare

Am mai menționat în trecut faptul că Primăria era prin lege singura responsabilă ca activitatea de proiecție a filmelor să se desfășoare în continuare după preluarea spațiilor, acum aproape 6 ani. Și că fosta ministră, în loc să-i tragă de mânecă pe reprezentanții instituției locale că nu-și îndeplinesc obligațiile legale, doamna Corina Șuteu s-a partenerizat cu primarul Falcă pentru promovări reciproce. Ce drăguț.

Cinema Capacitate Tarif Ore preconizate
Arta Sala Mare, 250 locuri 125 lei/oră 580 de ore/an
Sala Mică, 45 locuri 65 lei/oră
Grădina de vară, 400 locuri 70 lei/oră
Grădiște Sală, 120 locuri 100 lei/oră 430 ore/an
Grădină de vară, 110 locuri 77 lei/oră
Solidaritatea Sală, 110 locuri 105 lei/oră 400 ore/an

Primăria motivează această nevoie de a închiria spațiile prin „costurile de întreţinere şi funcţionare” ale cinematografelor.  Se încearcă smulgerea unei lacrimi prin afișarea sumei de 12.000 lei pe lună. A funcționat? Fiind la curent cu apetitul Primăriei de a sparge banii pe băncuțe și alte detalii decorative, cu costuri de nivelul unei mașini Dacia Logan per bucată, lacrima nu curge. Nici măcar în memoria dacilor din filmele lui Sergiu Nicolaescu.

„Schimbare ca-n filme” … cu samsari imobiliari?

Ce preconizează totuși mințile culte din Palatul Administrativ? Că în medie, toate aceste cinematografe vor fi închiriate puțin peste 1 oră, în fiecare zi, pe parcursul anului. Ori așa ceva pare neverosimil. Chiar și cu festivalele fărănumăr fărănumăr pe care le-ar susține CMC, cu fosta directoare, doamna Crețu, întoarsă la Cultura locală de la tehnocrația cusută cu ață albă. Nu se prea poate așa ceva.

Schimbare ca-n filme la Arad reputatul cinematograf Arta

Concomitent, ni se prezintă ca o realizare (nu obligație legală), ca un proiect demn de laudă redeschiderea porților cinematografelor. „Se va derula începând cu anul acesta un program de filme de cinematecă. Programul este inițiat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociația CitiZenit și face parte dintr-o inițiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene susținută de Primăria Municipiului Arad.” Ok, de aici se nasc în mod normal niște întrebări:

  1. Acest ONG va plăti pentru închirierea acestui „reputat cinematograf Arta”?
  2. Centrul de Cultură va plăti Primăriei pentru închirierea Arta?
  3. ONG-ul primește bani de la Primărie prin Centrul de Cultură pentru această „inițiativă”?

Dincolo de ciudățenia financiară de mai sus, pe care Curtea de Conturi o va sesiza în cele din urmă, rămâne suspendată cumva ideea (cu orele preconizate de închiriere) orientată spre dezvoltare: spațiile sunt prea scumpe de întreținut, nu le închiriază nimeni, va trebui să le dăm în grija cuiva. Cine va avea puterea financiară din zona privată (chiar dacă toate cultele din România primesc subvenții de la bugetul Statului) să își asume o asemenea misiune nobilă de a se îngriji de cinematecile noastre? Legea ce zice? Poate mai vrea ministrul Culturii un parteneriat? Hai că merge și-așa.

Totodată, cinematograful din Gai dispune și de o lojă și o terasă acoperită, în timp ce celelalte două dispun și de spații comerciale tip bar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s